Skriv en tekst her

Anvendelse af Rhododendron.

Rhododendron har en bred anvendelse!

Rhododendron vil passe godt til små haver, parker,offentlige områder. Rhododendron kan med fordel bruges til hæk, afgrænsning, til rumfordeling i haven. Rhododendron er de rigtige planter til regnvandsbed, skråninger. De tåler skygge og sol, mange af sorter tåler vind.

Rhododendron med deres fine og mangfoldige løv, smukke og oftest tætte vækstform giver uttalige ideer til at bruge dem til krukker, afskæring, buketter og dekorationer. Man kan vælge rhododendron med lang blomstring, duftende, med smukke og unikke blade.

Mulighederne er mangfoldige!

Her kan du læse om de rige muligheder til anvendelse af Rhododendron:

 

RHODODENDRONBED MED LANG BLOMSTRING

Rhododendron blomster ikke kun 2-3 uger i maj-juni måned. Men hvis det er det dine gør, så kan du gøre dit bed meget mere spændende:

1. Plant Rhododendon med andre blomstringstider. Tidlige, sene sorter og sorter der blomstrer flere gange. Du kan opnå en blomstringsperiode fordelt over 6-7 måneder.

2. Plant Rhododendron med smuk nyvækst (også kaldet ”den anden blomstring”),

3. Plant ”Blad-Rhododendron” med anderledes og smukke blade i forskellige nuancer.

4. Plant Rhododendron med andre vækstformer. Der findes næste alle størrelser og former.

For at finde disse muligheder: Klik på menupunktet ”Valg af Planter” og se underpunkterne: 1. Detaljer om sortsvalg efter blomstringstid. 2. Blad-rhododendron. 3. Rhododendron med duft.

OBS. Kik også på ’Gallerierne’! Under den valgte album finder du beskrivelser (også af blomstrings-tidspunktet) ved ikonerne under de store billeder.

 

BEPLANTNING I SMÅ HAVER

Rhododendron er oplagte til brug i små haver, da der findes planter i alle størrelser. Klik på ’Gallerier’ og se på albummet med ’Mellemstore Rhododendron’, ’Dværgsorter’ og ’Japanske Azalea’. Her er rigtig mange muligheder. Også under ’Sjældne Rhododendron’ findes mange egnede!

 

RHODODENDRON TIL VASER, BUKETTER OG DEKORATIONER

I det tidlige forår, hvor man længes efter foråret, kan man have glæde af de meget tidligt blomstrende Rhododendron til afskæring. R. praecox (navnet betyder ’tidlig’) er meget velegnet.

Klip en gren af fra sidst i februar, sæt den i en vase, og den vil blomstre med de smukkeste sartlilla blomster i løbet af en lille uge. Andre meget tidlige sorter kan også bruges.

Senere på året kan man skære buketter af alle Rhododendron der er ved at springe ud. Husk at skære grenen af under vand, inden de sættes i vasen.

Dekorationer med Rhododendrongrene er også en fin mulighed, hvis man har plantet ’Blad-rhododendron’ i haven. Se mere om dette under menupunktet ”Valg af Planter” og se underpunktet ’Blad-rhododendron’.

 

DEN JAPANSKE HAVE

Der er naturligvis Japanske Azalea i den japanske have. Med et gennemtænkt valg af sorter kan du skabe din egen japanske have, med ro og skønhed.

OBS. Se de mange smukke muligheder under menupunktet ’Gallerier’ med albummet ’Japanske Azalea’! Den spændende japanske planteslægt Pieris, vil også passe fint (beskrivelse findes under menupunktet ’Selskabsplanter’) om ikke mindst: Japanske Løn!

 

RHODODENDRON TIL HÆK, AFSKÆRMNING OG AFGRÆNSNING.

Nyere forskning har vist, at Rhododendron danner en af de bedste støjskærme. Deres tætte, let hængende, stedsegrønne blade reflekterer støjen. Kun få andre plantearter modvirker støj så effektivt, og ingen andre byder samtidig på en så pragtfuld blomstring!

Som hæk ud mod vejen får man såvel glæde af dens støjdæmpende virkning som de stedsegrønne blade og den dejlige blomstring.

En anden mulighed kunne være at plante en række Rhododendron som skel til naboen, hvis man kan blive enige om det. Her kan man måske også have glæde af støjdæmpningen.

Til opdeling i haven, kan en række Rhododendron også have en fin og hyggeskabende løsning, som tillige giver læ.

Hvor tæt skal der så plantes? Afgørende faktorer er hvor kraftigt planterne vokser og hvor store de er ved plantningen. Som en tommelfingerregel kan man plante med samme afstand, som planen er høj. Dvs. en indkøbt plante, hvor toppen måler f.eks. 40-50 cm. plantes med ca. 2 stk. pr. meter. Planterne vil så gro sammen i løbet af overskuelig tid.

Plantning af hækken

Er ønsket en tæt hæk er det fornuftigst at udgrave en rende på 40-50 cm i bredden og ca. 40 cm i dybden, som efterfølgende fyldes med spagnum –se afsnittet om ’Plantning’. Den kan selvfølgelig også anlægges oven på jorden, med en kant af tørveklyner eller en stensætning. Især her kan en nedgravet siveslange være en god ide.

En uklippet hæk vil få en kuppelformet form. Ønskes en smallere hæk, kan den sagtens trimmes eller klippes. Ved trimning bibeholdes en naturligt udseende form, blot smallere. Ved klipning skal der startes allerede når planterne er unge. Her opnås den smalleste facon. Begge dele ske lige efter blomstringen, for at tillade nye skud at skyde og danne blomsterknopper til næste års blomstring.

 

Anbefalede høje: (120-140 cm når de er ca. 10 år gamle) (Størrelse ved plantning:  (30-40 cm, 40-50 cm eller 50-60-70 cm)

Album Novum                    hvid m. rosaviolet tone       sen                      robust

Boursault                            lys violet                             sen                      meget robust

English Roseum                  lys rubinrosa                       sen                      robust

Junifeuer                            blodrød                               sen                      bronze nyvækst

Lee’s Dark Purple                blåviolet                              sen                      tåler nogen skygge

Le Progrès                          lys rosa med rødt                tidlig                    fine blomster

Nova Zembla                      vinrød                                 medium               en klassisk sort

Onkel Dines                        lysrosa, duft                        middeltidlig           pæne blade

Pink Purple Dream              lys rubinrosa                       middelsen             meget blomsterrig

Tamarindos                        violetpurpru med gult          sen                      farverig

Violette Funken                   lys purpurviolet                   middelsen            slank vækst

 

Anbefalede mellemhøje: (110-120 cm når de er ca.10 år gamle) (Størrelse ved plantning: 30-40 cm, 40-(50) cm, eller 50-(60) cm)

Cunningham’s White          hvid                                    tidlig                  nem og kompakt

Fantastica                           2-farvet: rød og hvid          middelsen          solid vækst

Gomer Waterer                   hvid med sartlilla tone         sen                    pæne blade

Kokardia                              rubinrosa med plet             middelsen          kompakt

Polarnacnt                           mørkviolet                         sen                    kompakt

 

Anbefalede lave: (90-100 cm når de er ca. 10 år gamle) (størrelse ved plantning: 25-30 cm, 30-35 cm eller 40-(50) cm)

Brigitte                               æbleblomstfarvet                middelsen          pæne blade

Goldbukett                         cremegul                            middeltidlig         pæne blade

Kalinka                               rubinrosa                            middeltidlig          pæne blade

Schwanensee                     hvid                                   middelsen            pæne blade

 

HURTIGTVOKSENDE RHODODENDRON

Til dækning for ind- og udsyn samt som baggrundsbeplantning:

Se venligst: ”Rhododendron til Hæk”: Anbefalede høje sorter!

 

REGNVANDSBED

Store flader af belægningssten, fliser og andet uigennemtrængeligt materiale tillader ikke regnvand at sive ned i jorden. Ved kraftig regn eller skybrud overfyldes kloakker og kældre og huse. Det kan dæmpes med regnvandsbede på din grund.

Et rhododendronbed vil egne sig godt, da spagnum suger som en svamp. Jeg vil tro, at et bed med et lag spagnum på 40 cm. kan rumme 240 mm., og endda indeholde ilt nok til planterne. Dette kræver naturligvis at undergrunden kan dræne vandet væk efterhånden. Test: grav et hul i et spadestiks dybde. Fyld det med vand og hold det fyldt i en halv time, så jorden mættes. Efter 1 døgn skal det være tomt. Hvis der er problemer med dette, må jorden løsnes i dybden, eller bedet kan anlægges som et gennemstrømningsbed, hvor drænslanger fordeler vandet i spagnumlaget til afdræning på en skrånende flade.

 

RHODODENDRON DER TÅLER VIND

Læ er godt, men lidt bevægelse i luften er heller ikke så ringe endda. De fleste Rhododendron tåler udmærket de almindelige vejrforhold. I en almindelig parcelhushave er der næsten aldrig problemer, blot man undgår at beplante hushjørner og lignende steder, hvor trækvinden huserer.

Bor man imidlertid udsat mod åbne marker, må man gå efter de allermest robuste sorter.

Eksempler på særligt robuste sorter: Album Novum, Azurro, Boursault, Chamant, Grandiflorum, Cunningham’s White, English Roseum, Goldbukett, Graffito, Humboldt, Old Port, Pink Purple Dream, Polarnacht, Rasputin, Fantastica, Kalinka, Polaris, Schneekrone, Silberwolke, P. J. Mezitt, P. J. M. Regal, Luisella, Purple Gem, Ramapo, Kermesina, Kermesina Alba, Kermesina Rosé, Azalea (= løvfældende rhododendron), ferruginium, Edelweiss, Koichiro Wada, yakushimanum.  

 

RHODODENDRON TIL SKYGGE

Generelt tåler Rhododendron fuld sol, klarer sig fint i halvskygge og godt i lys skygge. 

Der er forskel på skygge og mørke. På nordsiden af et hus er der lys skygge, hvis da ikke tagudhæng, trækroner eller andet spærrer for lyset. Her vil langt de fleste typer af rhododendron klare sig fint.

Halvskygge er sløret sol gennem åbent løv, eller vandrende skygge. Williamsianum-hybrider, Japanske Azalea, og Storbladede hybrider tåler skyggen bedst. Yakushianum-hybrider og Småbladede arter dårligst. Rimeligt læ er en fordel.

 

RHODODENDRON PÅ SKRÅNINGER

En skråning beplantet med Rhododendron kan være et overdådigt syn. Til store skråninger vælges lave typer i forgrunden, hvor der bør plantes med en afstand på 0,5-1 meter.  Mellemhøje til høje i grupper på 3-5 på resten. Til mindre skråninger går man blot ned i størrelse og antal. Husk også at tage hensyn til bladformer og farver, foruden blomstringstidspunkterne, så skråningen bliver smuk og interessant året rundt.

De fleste sorter vil klare sig fint på en skråning, men hvis bedet skråner mod syd og vest vil den kompakte yakushimanum og dens hybrider egne sig godt. Omvendt, mod nord og øst, vil japanske azalea, williamsianum-hybrider og store rhododendron være oplagte.

Og hvordan gør man så? På arealer der skråner mere end 25 grader, kan man på større arealer lave et terrassesystem. På mindre arealer hylder, hvor der graves vandret ind i skråningen, og herefter graves plantehullet. Der plantes efter de samme retningslinjer som beskrevet under menupunktet ’Plantning’. Der skal være plads til 10-15 cm spagnum i bunden og gerne det dobbelte uden om rodklumpen. Det kan være en stor fordel, at nedægge en siveslange i anlægget, da vand som kommer ovenfra let vil løbe af.  På skråninger med mindre en 25 grader, kan der udlægges et 30-40 cm tykt spagnumlag og plantes direkte i dette.

 

RHODODENDRON I KRUKKER

Rhododendron egner sig godt til krukker, da de har et kompakt rodsystem. Egnede sorter finder du under Gallerier: ’Lave Rhododendron’. Rødderne vokser i bredden men går ikke så dybt. . En dyb krukke kan derfor delvis fyldes med f.eks. Leca, eller andet drænende materiale. Der plantes i spagnum eller speciel ’rhododendronjord’, og der skal blot være 10-15 cm spagnum under rodklumpen og gerne det samme til siderne. Husk ikke dække rodklumpen med mere end 1-2 cm spagnum, og plant så der er nogle cm pottekant af hensyn til vanding. Er rodklumpen gennemvævet af rødder, snittes der med en kniv 3-4 ridser ca. 1 cm dybe ridser vertikalt, så rødderne kan vokse ud i den nye jord.

I øvrigt følges de samme principper som beskrevet under plantning og pasning. Man skal dog være opmærksom på, at planterne kan efterhånden danne ’paraply’ over krukken, så de ikke får gavn af regnvejr. Er det frostvejr i den sidste del af vinteren, fra sidst i februar, bør de flyttes væk fra sollyset, da bladene fordamper vand som ikke kan erstattes, hvis jorden er frosset. I en rigtig hård frostperiode bør de flyttes til garage, udhus eller lignende. Omplantning ca. hvert andet år og husk et drys blandingsgødning et par gange i løbet af foråret/forsommeren.